Fjärilseffekten av Karin Alvtegen

Jag gillar konceptet, en historia om hur våra handlingar sprider sig som ringar på vattnet och får konsekvenser vi inte kunnat förutse.
Fjärliseffekten_2

Alvtegens bok tar avstamp i en olycka, ett tåg och en bil krockar, till följd av olyckan dör elva personer. Sen backas bandet till fem månader innan olyckan och läsaren får följa tre personer framtill olyckan. Det är Bodil, som väljer att lämna sin man och dra sig tillbaka och skapa ett eget liv utifrån sina egna förutsättningar. Viktoria är Bodils vuxna dotter. Hon är högpresterande med ett arbete som jurist på finansinspektionen. Hon är lyckad men olycklig och börjar träffa en psykolog. Relationen mellan Viktoria och Bodil är minst sagt haltade. Andreas är en framgångsrik arkitekt, som också lyckats privat, gift med Åsa och har två barn och fin villa. Men så ställs hela hans liv på ända då han råkar befinna sig i en juvelerarbutik som blir rånad. Andreas börjar tvivla på det liv han lever och de tankar han tänker vilket får konsekvenser både för honom och hans familj.

Fjärliseffekten

Jag börjar läsa med en stor portion nyfikenhet. Karin Alvtegens böcker på S- Skuld, Skam, Saknad och Svek tyckte jag var alldeles strålande då jag läste dem för flera år sedan. Sen blev jag inte så imponerad av hennes En sannolik historia.
Men nyfikenheten försvinner  och läsandet övergår i någon form av tristess, jag läser om dessa tre människoöden men blir inte fångad av det jag läser. Det leder till att jag drar ut på läsandet, läser några sidor då och då men något flow infinner sig inte.
Så vänder det, intrigen och personbeskrivningarna tätnat och intresset ökar och visst binder hon ihop historien på slutet, de tre människoödena och olyckan.

Men det är trots allt något som fattas, Fjärilseffekten blir ok men inte mer än så och skulle jag rekommendera någon bok av Alvtegen skulle det bli någon av böckerna på S. Under läsandets gång tänker jag flera gånger att själva bokidén är strålande men att historien inte når ända fram. I stora delar upplever jag att den går på tomgång. Men så ibland så blixtrar det till och vissa stycken är riktigt bra. Trots att boken är ganska tunn, ca 250 sidor tar det lång tid för mig att läsa den. Jag läser lite då och då men det är ingen bok som jag fastnar i eller funderar över. Jag tänker att det kan vara ett av problemen, att boken inte fastnar hos mig gör att jag  drar ut på läsandet vilket i sin tur försämrar läsupplevelsen.